Vanhukset tarvitsevat puolestapuhujaa

(Huom. Klikkaa otsikkoa niin pääset tilaan, jossa voit katsoa videon.)

Tänään Narinkkatorilla puhuttiin vanhusten elämästä, heidän ihmisarvonsa kunnioituksesta, heidän sosiaalisista ja aineellisista tarpeistaan ja muista keskeisistä asioista.
Yle loisti poissaolollaan. Se hämmästytti itseäni, olihan tapahtuman esiintyjäkaartissa koko poliittisen sateenkaaren kirjo.
Tapahtuman tarkoituksena oli luullakseni vanhusasiainvaltuutettua ehdottavan kansalaisaloitteen nimenkeräyksen vauhdittaminen. Itse olen allekirjoittanut aloitteen ja suosittelen tätä muillekin.

Jututin muutamia paikalle tulleita ihmisiä. Asioiden nykytola ei saanut kiitosta keneltäkään. Erityisesti vanhustenhoidon aliresursointi, huonokuntoisten vanhusten ihmisarvoa loukkaava kohtelu ja vanhusten vakavat kaatumiset  nostivat tunteita pintaan.

Helsingin yliopiston sosiaalityön professori Marjaana Seppänen peräsi puheenvuorossaan joidenkin yhteiskunnallisten rakenteiden ja käytäntöjen kyseenalaistamista ja korjaamista. Äärimmilleen vietynä kotona asumisen politiikka aiheuttaa suurta kärsimystä, Seppänen totesi.
Hän myös kiinnitti huomiota perheettömien ja siteiden rikkoontumisen tähden yksinäistyneiden vahusten tilanteeseen oloissa, jossa perheen tuottamaa hoivaa pidetän itsestäänselvyytenä.
"Vanhuspalvelujen liian niukka resurssointi uhkaa tällä hetkellä monen ihmisarvoista elämää. Työntekijät uupuvat ja vanhukset jäävät vaille tarvitsemaansa hoivaa", Seppänen sanoi. Lisäksi hän huomautti, ettei vanhojen ihmisten palvelunarve rajoitu vain hoivaan, vaan heilläkin on sosiaalisia ongelmia, kuten muillakin ikäryhmillä, päihteiden käyttöä, ärimmäistä köyhyyttä ja kaltoinkohtelua. Apua ja toimintamalleja ongelmien ohtaamiseen tarvittaisi.

Kaikki tilaisuuden  puhujat kannattivat vanhusasiainvaltuutetun viran perustamista. Tähän joukkoon voitte liittyä täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3086


Professori Marjaana Seppänen
sanoi puheenvuorossaan, että
vanhuspalvelujen liian niukka
resurssointi uhkaa tällä hetkellä monen
 ihmisarvoista elämää.


Kommentit